Verdict: crimă!

Jessica Fletcher, un fel de Hercule Poirot al Agathei Christie în varianta feminină, este o faimoasa scriitoare de romane poliţiste pusă mereu faţă în faţă cu tot felul de cazuri de crime care mai de care fără voia ei. Talentul de detectiv înnăscut care duce la elucidarea acestor cazuri al fostei profesoare de literatură devine foarte cunoscut în rândul poliţiei locale şi, chiar mai departe, în rândul FBI şi chiar MI6-un fel de Servicii Secrete Americane.Viaţa Jessicăi are suişurile şi coborâşurile ei; fosta profesoară se mărită cu Frank Fletcher, căpitan în Aviaţia Militară a Statelor Unite, dar nu au copii. O vreme îl iau în grijă pe nepotul Jessicăi, Grady. La un moment dat, Frank se îmbolnăveşte şi după o vreme pierde bătălia cu boala. Suprizele nu întârzie să apară, căci cea care îi îngrijeşte bărbatul îi dă neplăcuta veste că Frank este tatăl fiului ei pe când Jessica este împlicată în achetarea unui caz urât de crimă. Femeie puternică şi deşteptă de fel, Jessica elucidează cazul acestui fiu din flori-asistenta medicală este pusă în situaţia să recunoască faptul că a strecurat o asemenea minciună pentru a primi ajutor pentru fiul ei.

Trebuie să menţionez că profesoara noastră a avut tentative literare încă înainte de pensionare, însă Grady le scoate la suprafaţă abia după decesul lui Frank. Primul manuscris care vede lumina tiparului este „Crimă în miez de noapte”. Grady, un tip cam ghinionist, dar foarte isteţ de fel, nu-i spune nimic mătuşii sale despre descoperirea manuscrisului şi-l arată unei amice care lucrează pentru o editură din New York, după ce-l citeşte în prealabil.

Lucrurile iau o aşa întorsătură încât la un moment dat, directorul editurii newyorkeze este arestat pentru crimă la câţiva ani distanţă după publicarea cărţii. Fosta noastră profesoară de englză în plină ieşire din anonimat ia parte la anchetă, moment care o inspiră să mai scrie şi alte romane ulterioare. Nu scapă, ca niciun cetăţean cu cazier curat, de obligaţia de a face parte dintr-un juriu la tribunal ca alternativă la o zi de închisoare. Doar că în cazul Jessicăi, această obligaţie este mult mai frecventă decât în alte cazuri căci talentul ei de detectiv, cum scriam, sare din ce în ce mai mult în ochi ori cu justiţia nu-i cazul să te joci, mai ales când poţi să ajuţi. Nici acum nu-mi dau seama cum reuşeşte să se relaxeze între două romane, trei crime şi cine ştie câte procese penale ca membru al juriului, plus să-şi vadă rudele şi să stea la un pahar de vorbă cu vechi prieteni printre care şeriful din oraşul natal, Cabot Cove-Amos Tupper înlocuit la un moment dat de Mort Metzger, cu medicul local al oraşului-Seth Hazlitt sau Harry McGraw-investigator de şcoală veche.

După ce se mai liniştesc apele, Jessica îşi reia postul de profesor colaborator la catedră mergând pe metoda că mintea unui viitor criminolog  trebuie să fie foarte activă şi să încerce să fie cu un pas înaintea certaţilor cu legea, aşa că îmbină criminologia cu literatura creativă. Studenţii care au norocul s-o aibă la catedră, încearcă să se depăşească unii pe alţii lucru care nu poate decât s-o încânte pe Jessica deoarece tinerii îşi pun în funcţiune „micuţele celule cenuşii” aşa cum îi place să se exprime lui Hercule Poirot. Dacă preferaţi engleza cu accent francez a tipicarului, dar ân acelaşi timp şi carismatic detectiv-putting the little gray cells to work, e bine şi aşa.

Vreme de aproximativ 12 sezoane, însumând peste 10 ani de muncă şi apariţii pe micile ecrane, Jessica ne-a încântat ochii şi mintea prin carisma pe care o emană, prin puterea de muncă, organizare a timpului, prin mintea sclipitoare şi nu numai.

Oricât de dificil ar părea acest ritm de viaţă, scriitoarea noastră îşi continuă ritmul alert de viaţă multă vreme de acum încolo aşa că nu m-aş mira să aflu că este pus la cale şi al treisprezecelea sezon. Pentru împătimiţii misterelor din jurul crimelor, dar şi pentru fanii Angelei Lansbury, să fie atenţi la serialele de weekend transmise de postul AXNCrime.

Dacă v-am făcut curioşi, vă las un mic ajutor la îndemână în speranţa că nu supăr pe nimeni:

 http://cinemagia.ro/program-tv/post/axn-crime/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: