Pană de idei

Acum câteva zile am revenit în România cu mici treburi de rezolvat, dar destul de importante pentru a trebui să mă deplasez din Germania, în condiţiile în care si în ţara mea natală se anunţa ninsoare, ger şi tot tacâmul pe care iarna l-ar putea oferi în toată splendoarea lui.

Nu cred că ar trebui să reamintesc ce a fost timp de o lună în Bucureşti şi în toată ţara la începutul lui 2012.

Ceea ce m-a surprins în mod plăcut a fost stratul de zăpadă găsit de îndată ce am coborât din avion.

Pentru o clipă, am uitat de oboseala drumului şi de umezeala rece resimţite şi mai mult când eşti rupt după un drum lung.

Tot drumul spre casă am privit la copii, adolescenţi, tineri şi  oameni în toată puterea cuvântului bucurându-se de zăpadă abia depusă.

Mi-am amintit de propria copilărie, mai mult sau mai puţin chinuită. Mi-am golit mintea de gânduri, am ignorat oboseala şi m-am cufundat în amintirile unor ierni demult duse când în decembrie eram deja sătulă de zăpadă, de oameni de zăpadă, de bătai cu bulgări sau de săniuş şi parcă nu mă săturam cu fiecare zi cu care înaintam în iarnă. Şi când, într-un final, mă plictiseam de bucuriile iernii, primăvara bătea la uşă. Ce simplu era atunci totul!

Nu ajung bine în casa caldă şi primitoare, că se pune pe nins. Şi ninge frumos şi liniştit, exact cât trebuie să te hipnotizeze. Două-trei ore nu mi-am putut dezlipi ochii de fereastră.

Ţin minte într-un an ca am fost în satul natal al mamei. Timp de o săptămână, cei doi Moşi ai lunii decembrie, ne-au finanţat să ne vizităm rudele din Galaţi şi Brăila, iar ultima oprire a fost la bunici. N-am găsit nicăieri zăpadă. Nici măcat un fulg sau vreo urmă că vom avea zăpadă în perioada Crăciunului. În schimb, un ger uscat de ne-a îngheţat şi sufletul în noi. Nici acum, după atâţia ani, nu cred că aş putea greşi prea tare poarta curţii în care mama a văzut lumina zilei, asta dacă nu cumva a fost tăiat bradul din poartă pe care buncii îl împodobeau în fiecare an de Crăciun. Şi, evident, nu s-au mutat vecinii. Dar să nu o dau la întors, au trecut vreo 14 sau 15 ani de când nu am mai călcat în bătătura curţii, deci sunt ceva şanse să nu nimeresc din prima. S-a pus pe nins când am ajuns în Bucureşti.

Revenind în prezent, reuşesc, într-un final, să mă desprind de magia fulgilor de nea şi să mă gândesc la ceea ce am de făcut începând de a doua zi.

Îmi dau seama că mintea mea s-a golit de gânduri pe măsură ce amintirile mi se perindau prin faţa ochilor. Melancolia anilor de demult…

Un duş fierbinte, o cană de vin fiert cu scorţişoară îmi dau o stare de toropeală plăcută. Un somn bun mi-ar prinde bine, dar încă nu pot dormi. Aş citi o carte, dar nu mă pot concentra. Mai am varianta unui film bun care, eventual, să mă poată ajuta să mă concentrez asupra acţiunii.

Şi găsesc un episod dintr-un serial pe care îl urmăream cu dragă inimă acum ceva timp şi de care, vă spun sincer, nu m-aş sătura prea curând, prea repede-„Verdictul Criminal” al scriitoarei JB Flatcher. Mărturisec că pe undeva m-a inspirat, mai ales când imaginaţia o ia razna, am timp liber grămadă şi idei de dat şi la export. Poate va veni şi vremea când personajele mele inspirate de pe la alţi autori vor dispărea lăsând loc personajelor care sunt doar ale mele.

Băgată la căldură, sub pătură, dau stingerea după ce profesoara noastră îşi încheie munca cu brio. Oboseala adunată mă înfrânge şi nu mai pot ţine ochii deschişi.

Chiar şi aşa, cu greu reuşesc să adorm-mintea începe să mi se umple de gânduri, unul câte unul, ca şi cum aş sta şi aş număra oi pentru a putea adormi.

Se anunţă viscol în zilele următoare, apoi ger. Nici în Europa Nordică vremea nu este prea roz, dar vor fi zile şi mai grele decât acestea. Important este să mă obişnuiesc cu orice condiţii de zbor căci am intrat în examinările pentru brevetul de pilot.

Oare ce ne va aşterne iarna aceasta înainte vom trăi şi vom vedea.

Reclame

Un gând despre &8222;Pană de idei&8221;

  1. Thank you! I have been craving this very dish, but have given up the „red” meat and the „other” white meat (pork) for now. It seems it’s helping with my new pevpesctire on eating healthier. I’ve been here before from This Eclectic Life. Good to be back!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s