Nebunia cumpărăturilor

Black Friday sau Nebunia Cumpărăturilor a fost bine gândită-ştie el cine a avut ideea teoretică şi punerea ei în practică de ce a făcut-o.

În cadrul practicii pe care o fac în cadrul unuia dintre lanturile de magazine putin cam exclusiviste din lume-se intră doar pe bază de legitimaţie de client şi cred că acest lucru spune destule-am prins o Black Friday care a ţinut nu doar vineri, ci întreg weekendul, aşadar 3 zile. Pe lângă promoţiile aflate deja în desfăşurare, mai ales cele la jucării, au apărut şi alte promoţii, să le spunem, pentru oamenii mari.

Pot spune că în toată nebunia creată cu cozi până la jumătatea raionelor de abia dacă mai puteai arunca un ac-deci se putea şi mai mare balamuc-în cele trei zile abia dacă am ştiut de capul meu. Să-ţi treacă câteva mii de euro prin mână sub formă de numerar plus ce s-a mai achitat prin card bancar, ordin de plată, credit, CEC şi alte forme de plată, te trec transpiraţiile după 8 ore fără 5 minute pauză…te trec toate transpiraţiile la închidere când vezi ce vânzări ai avut pe hârtie şi vine momentul să faci închiderea de zi, adică număratul banilor cash la care se adaugă ce-ai mai avut sub alte forme de plată. Dacă ai greşit o virgulă…munceşti degeaba o vreme. Promoţiile la jucării cred că vor mai continua până în apropierea Crăciunului pentru cumpărăturile de ultim moment, aşadar balamucul va mai continua o vreme, dar e plăcut să vezi copiii zumzăind prin tot magazinul şi trăgând de mami şi tati în toate direcţiile. Dacă ar fi după ei, ar lua tot magazinul.

Am putut observa că şi nemţii au început să renunţe la coniferele naturale şi să cumpere brazi şi coroniţe artificiale, chiar dacă facturile se fac pe firmă sau PFA (=persoană fizică autorizată pentru cei care au dubii). De asemenea, se cumpără multe globuri, beteală care mari de care, ciorăpei de atârnat deasupra căminelor în care deja lemnele trosnesc sub limbile focului dogoritor  de ceva vreme. Fesurile de moş au deja mare căutare, cu sau fără urechiuşe şi corniţe de ren. Nici bentiţele cu urechiuşe şi sau cu corniţe de ren nu se lasă mai prejos. Comic sau nu, pot spune că vuietul copiilor se transformă în poezioare în momentul când banda cu produse este plină de dulciuri şi micii drăcuşori împlieţaţi încep să scâncescă „mami, tati vreau…”

Cum nu ne lasă sufleţelul să trăim cu ideea că am fost şi noi copii şi abia aşteptam să mâncăm dulciurile de la un Moş sau altul, întrebăm dacă am fost cunminţi, ştim poezie cu coada ochiului atentă la aprobarea sau dezaprobarea părinţilor şi tot aşa.

Oare când ne-am făcut mari? Pe vremea mea, bătrâneţile celor 30 de ani ai mei, maică!, scriam Moşului ce vrem, nu ne aducea mereu ce voiam, dar era mai important că venea, nu-l însoţeam la cumpărături şi nici pe părinţi nu-i însoţeam la cumpărăturile de sărbători. Ţin minte că preferatele mele în perioadă sărbătorilor de iarnă erau, pe vremuri, înainte de a începe probleme seriose de sănătate, erau andivele cu maioneză şi usturoi, alături de salata de boeuf cu ornată cu măsline negre în formă de cărăbuş. Astăzi, oricât aş pofti, maioneza a rămas un vis mai mult sau mai puţin frumos-ficatul şi pancreasul nu îmi mai permit să mănânc ceea ce numim mâncare grea. Nu că aş fi fost vreodată fană a greu digerabil la ce metabolism am, dar  din când în când organismul îşi cere dreptul la minimum de colesterol rău în sânge.

Revenind la febra cumpărăturilor, pot spune că mă gândesc cu oarecare semne de întrebare cum stau românii cu bugetul zilele acestea. Am oarecare dubii în ceea ce priveşte drumul în ţară şi întorsul înapoi în Frankfurt. La nemţi deja zăpăda şi-a făcut apariţia de ceva vreme. Atipic aş zice, mai ales pentru mine, (re)obişnuită cu temperaturile din România într-o oarecare măsură.

În ceea ce mă priveşte, pot spune că brăduleţul meu este deja primit şi sub forma unor crenguţe cu rădăcină într-un ghiveci, care curând se va cere schimbat. Creşte ş tot creşte şi este plăcut să simţi izul de brad în cameră. Ce cadouri voi face eu, nu ştiu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: