Clopotul, H.C. Andersen

(…) Soarele se lăsa spre apus, aerul scânteia roşu ca para, era atâta linişte în jur, încât băiatul, feciorul regelui, căzu în genunchi intonând psalmul de seară, zicând:

-Niciodată n-am să găsesc ceea ce caut! Acum soarele o să apună, o să cadă noaptea, noaptea de întuneric; de-aş ajunge să privesc încă o dată rotundul, roşul soare, înainte să lunece cu totul în spatele pământului; să mă urc pe stâncile acelea, care întrec în înălţime cei mai falnici arbori!

Prinzându-se de ierburi şi rădăcini, se căţără pe stâncile umede, unde se încolăceau şerpi de apă şi unde broaştele râioaseorăcăiau parcă la el. Ajunse sus, dar soarele nu coborâse de tot şi se putea vedea de la acea înălţime întregă frumuseţe. Marea, nesfârşită, superba mare îşi rostogolea valurile întinse spre ţărm, aşezându-i-se la picioare, soarele strălucea ca uriaşă vatră, acolo unde marea şi cerul se întâlneau, topind totul în culori de jăratic, iar în timp ce pădurea cânta şi marea cânta, la fel şi inima lui cânta odată cu ele; întreaga pădure era o sfântă catedrală, unde copacii cu vîrfurile în norii plutitori erau coloanele, florile şi iarba erau covorul cel catifelat, iar cerul însuşi o uriaşă cupolă. De sus, culorile de purpur se stinseră, în momentul în care soarele dispăru, dar se aprinseră milioane de stele, strălucind ca alte milioane de lămpi de diamant,  încât bîiatul îşi ridică braţele spre cer, spre mare şi spre pădure şi în acea clipă, dinspre dreapta sa, se zări venind cu cîmaşa sa cu mîneci scurte şi saboţii de lemn, băiatul cel sărman; ajunsese acolo mai devreme, pe drumul pe care şi-l alesese şi acum alergau unul în întâmpinarea celuilalt, iar când se întâlniră se luară unul pe celălalt de mână în marea catedrală a naturii, când, deodată, deasupra lor bătu acel clopot invizibil şi sfânt, în timp ce sufletele unor oameni care au fost, pluteau în jurul lor, ca în dans, într-un slăvit aleluia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: